Showing posts with label Michigan. Show all posts
Showing posts with label Michigan. Show all posts

31 December, 2009

Rose-breasted Grosbeak





Scientific Name: Pheucticus ludovicianus

Population Estimate: 4.6M

Range / Habitat: The breeding range of the rose-breasted grosbeak extends from British Colombia in western Canada to the eastern United States. In winter, this species migrates to the southern United States, the Caribbean, Mexico, Colombia, Venezuela, Ecuador and Peru. It can also sometimes be found as a vagrant in Greenland and parts of Europe.

Field Notes:
The Rose-breasted Grosbeak (Pheucticus ludovicianus) is a large insect-eating songbird in the cardinal family (Cardinalidae). It is primarily a foliage gleaner. The rose-breasted grosbeak (Pheucticus ludovicianus) is a medium-sized, stocky songbird with a beautiful, bold plumage which varies greatly between the sexes. The male rose-breasted grosbeak has gained the name ‘cut-throat’ from its distinctive breeding plumage, which has a vivid pink-red triangle on the breast, strongly contrasting with the black upperparts and white underparts.

Personal Notes:

30 December, 2009

Muscovy Duck


Scientific Name: Cairina Moschata

Population Estimate: 50K to 500K

Range / Habitat: The Muscovy Duck (Cairina moschata) is a large duck native to Mexico, Central, and South America. Small wild and feral breeding populations have established themselves in the United States, particularly in the lower Rio Grande Valley of Texas, as well as in many other parts of North America, including southern Canada. Feral Muscovy Ducks are found in New Zealand and have also been reported in parts of Europe.

Field Notes: The Muscovy Duck (Cairina moschata) are a large duck, with the males measuring about 76 cm in length, and weighing up to 15 pounds. Females are considerably smaller, and only grow to 7 pounds, roughly half the males' size. The bird is predominantly black and white, with the back feathers being iridescent and glossy in males, while the females are more drab. The amount of white on the neck and head is variable, as well as the bill, which can be yellow, pink, black, or any mixture of these. They may have white patches or bars on the wings, which become more noticeable during flight. Both sexes have pink or red wattles around the bill, those of the male being larger and more brightly colored.

Personal Notes:
Though the above photos were taking from a domesticated group of ducks in Luddington, Michigan we later saw a wild breeding population in Wellington, Florida.